Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Εγκληματολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Αντικείμενο της εργασίας του είναι η καταγραφή, η διερεύνηση και η ανάλυση του σύγχρονου εγκλήματος. Ο εγκληματολόγος ερευνά το έγκλημα ως ανθρώπινη πράξη αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο και αναζητεί τους εγκληματογόνους παράγοντες και τις εκδηλώσεις της εγκληματικότητας. Επίσης μελετά το δράστη των εγκληματικών πράξεων και την κοινωνική αντίδραση σε αυτό, αναζητώντας τη διακρίβωση των σχέσεων μεταξύ ποινικού νόμου, εγκλήματος και ποινικής κύρωσης. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της σύγχρονης εγκληματικότητας, καθώς και πολιτικές μεταχείρισης του εγκληματία.
Τομείς στους οποίους μπορεί να δραστηριοποιηθεί είναι: το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη διακίνηση τοξικοεξαρτησιογόνων ουσιών, η παράνομη διακίνηση προσώπων, η διακίνηση πορνογραφικού υλικού, η εγκληματικότητα που σχετίζεται με τις βιοτεχνολογίες και τις νέες τεχνολογίες, η οικονομική εγκληματικότητα, το πληροφοριακό έγκλημα, οι σύγχρονες μορφές διαφθοράς σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, ο περιορισμός του φόβου του εγκλήματος, κ.λπ.

Συνθήκες Εργασίας:

Οι συνθήκες εργασίας εξαρτώνται από το χώρο στον οποίο απασχολείται, αν και συνήθως η συγκεκριμένη δραστηριότητα ασκείται στο γραφείο. Το γεγονός ότι μπορεί να έρχεται σε επαφή με άτομα ή ομάδες που έχουν επιδείξει παρεκκλίνουσα συμπεριφορά ή έχουν παραβεί τον ποινικό κώδικα προκαλεί έντονο άγχος, πίεση, συναισθηματική και ψυχική φόρτιση.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:

Η φύση του επαγγέλματος και ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης επιστήμης, προϋποθέτει ευρύτητα πνεύματος, ικανότητα αντίληψης της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας και της διαδικασίας μετασχηματισμού της, καθώς και κατανόηση της λειτουργίας του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης, των μηχανισμών επίσημου κοινωνικού ελέγχου του εγκλήματος και της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όπως αυτή εκδηλώνεται μέσα στο εκάστοτε κοινωνικό πλαίσιο. Η ενδεχόμενη επαφή του με παρεκκλίνουσες κοινωνικές ομάδες ή παραβατικά άτομα απαιτεί ψυχραιμία, ψυχική αντοχή, αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου και ικανότητα χειρισμού δύσκολων καταστάσεων. Επίσης, για να ανταποκριθεί στο έργο του θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει προτάσεις και να δίνει λύσεις στα ζητήματα σύγχρονης εγκληματικότητας και αντεγκληματικής πολιτικής.

Σπουδές:

Οι σπουδές για το επάγγελμα του εγκληματολόγου πραγματοποιούνται στην Ελλάδα σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα υλοποιείται Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εγκληματολογίας από τον Τομέα Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Παν/μίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και απονέμεται μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, αναγνωρισμένο από το κράτος, με τίτλο: «Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπισή της». Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι τέσσερα διδακτικά εξάμηνα. Υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν πτυχιούχοι Τμημάτων Κοινωνικών Επιστημών ΑΕΙ, καθώς και κάτοχοι τίτλων σπουδών συγγενούς γνωστικού αντικειμένου ή ισότιμων και αντιστοίχων τμημάτων Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής. Υποψηφιότητα μπορούν επίσης να υποβάλουν οι πτυχιούχοι Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας AΤΕΙ (σύμφωνα με το άρθρο 16, Ν. 2327/95), εφόσον πετύχουν σε προφορικές εξετάσεις συγκεκριμένων προπτυχιακών μαθημάτων, καθώς και οι επί πτυχίω φοιτητές, αρκεί να προσκομίσουν το πτυχίο τους ή βεβαίωση ότι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους επιτυχώς, μέχρι την πρώτη ημέρα της προθεσμίας εγγραφών στο ΠΜΣ Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με γραπτή δοκιμασία που περιλαμβάνει τις ακόλουθες γνωστικές περιοχές: α) Εισαγωγή στην Εγκληματολογία, β) Εγκληματολογική Θεωρία και γ) Εμπειρική Εγκληματολογία. Για την εισαγωγή στο πρόγραμμα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής γνώση της αγγλικής ή της γαλλικής γλώσσας. Εάν οι υποψήφιοι δεν κατέχουν αποδεικτικά γνώσης της αγγλικής ή της γαλλικής γλώσσας, καλούνται να συμμετάσχουν σε γραπτή δοκιμασία επάρκειας γνώσεων που περιλαμβάνει μετάφραση αποσπάσματος αγγλικού ή γαλλικού κειμένου στα ελληνικά. Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών αναγνωρίζεται από το ΦΕΚ 1200/Β/26/08/03. Στο πλαίσιο του Τμήματος Κοινωνιολογίας παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης διδακτορικού διπλώματος. Η διαδικασία εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής καθορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τις προϋποθέσεις του Τμήματος Κοινωνιολογίας.

Επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην εγκληματολογία παρέχεται από τον Τομέα Ποινικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθήνας. Οι φοιτητές του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού μπορούν να επιλέξουν κατεύθυνση: α) Ποινικού Δίκαιου - Ποινικής Δικονομίας και β) Εγκληματολογίας. Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα διδακτικά εξάμηνα. Υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλλουν πτυχιούχοι νομικών σχολών ή σχολών κοινωνικών της ημεδαπής και της αλλοδαπής, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και την επαγγελματική τους κατάσταση. Μέχρι πέντε από αυτές τις θέσεις καταλαμβάνονται από δικαστικούς λειτουργούς και άλλους εργαζόμενους στο σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης ή της δικαιοσύνης ανηλίκων. Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με γραπτή δοκιμασία που περιλαμβάνει τα γνωστικά αντικείμενα: α) Ποινικό Δίκαιο, β) Ποινική Δικονομία και Εγκληματολογία και γ) ποινολογία. Οι υποψήφιοι εξετάζονται επίσης σε μία ξένη γλώσσα (γερμανική, αγγλική, γαλλική), εφόσον δεν έχουν αναγνωρισμένα πτυχία. Η ημερομηνία της γραπτής δοκιμασίας ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Τομέα. Το πρόγραμμα οδηγεί επίσης στην απονομή «Διδακτορικού Διπλώματος» και το χρονικό διάστημα ορίζεται σε δύο ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία καθορισμού του θέματος και της επιτροπής. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής είναι υποχρεωτικά διαφορετικό από εκείνο της διπλωματικής, επιτρέπεται ωστόσο στον υποψήφιο να εκπονήσει διατριβή στο ευρύτερο θεματικό πεδίο της διπλωματικής του εργασίας. Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών αναγνωρίζεται από το ΦΕΚ 476/Β/24/6/94, το οποίο τροποποιήθηκε με το ΦΕΚ 345/Β/2/5/97. Σπουδές εγκληματολογίας παρέχονται και από πανεπιστήμια του εξωτερικού, με την προϋπόθεση ότι οι τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ ή το ΣΑΕΙΤΤΕ ως ισότιμοι και αντίστοιχοι των ελληνικών, για την κατοχύρωση των ακαδημαΙκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, αντίστοιχα.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των εγκληματολόγων δεν έχουν κατοχυρωθεί ακόμη στην Ελλάδα. Ωστόσο, στο ΦΕΚ Β463/17-4-03 «Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας φυλακών (βλ. κυρίως άρθρα 27, 33, 51, 55), προβλέπεται το καθηκοντολόγιο των εργαζομένων στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:

Απασχολούνται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ως ερευνητές. Επίσης μπορούν να εργαστούν σε σωφρονιστικά καταστήματα, στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, στην Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής, στα Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας, σε υπουργεία (Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Παιδείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών κ.λπ.), σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες (κράτους, δήμων, ιδιωτικών φορέων), σε υπηρεσίες κέντρων πρόληψης και αντιμετώπισης κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων (αποφυλακιζομένων, (απ)εξαρτημένων, μεταναστών, αστέγων, ανέργων κ.λπ.) ή θυμάτων εγκλημάτων (κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά κ.λπ.) και γενικά σε κάθε περίπτωση θυματοποίησης.

Πηγές Πληροφόρησης:


  • Πάντειο Παν/μιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τομέας Εγκληματολογίας: Κτίριο Κεντρικής Διοίκησης, 3ος όροφος, Τμήμα Κοινωνιολογίας, τηλ.: 210 920-1457, Fax:210 920-1454, http://www.panteion.gr/gr/tmimata/socio/criminology/
  • Παν/μιο Αθηνών, Σχ. Νομικών και Πολ. Επιστημών, Ακαδημίας 45, 10679 Αθήνα, τηλ.: 210-3607607/3610112, http://www.law.uoa.gr
  • Ελληνικό Κέντρο Εγκληματολογίας, Λ. Συγγρού 136, 176-71 Αθήνα,
    τηλ. - fax: 210-9201797.
  • Ελληνική Εταιρία Εγκληματολογίας, Λυκαβηττού 11, 10672 Αθήνα,
    τηλ.: 210-36261111
  • ΔΟΑΤΑΠ - Αθήνας (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), Αγ. Κωνσταντίνου 54, ΤΚ. 10437, τηλ. κέντρο:
    210-5281000, fax: 210-5239525, 210-5239679, e-mail: information@doatap.gr
  • ΔΟΑΤΑΠ - Θεσσαλονίκης (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης),Υπ. Μακεδονίας Θράκης - Διοικητήριο, ΤΚ. 54123, τηλ.: 2310-379371-2, fax: 2310-379374, e-mail: thessaloniki@doatap.gr
  • ΣΑΕΙΤΤΕ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), ΥΠΕΠΘ, τηλ. 210 3443167, 169, 175, 3442483, φαξ 210 3443158
    www.ypepth.gr Ευρωπαϊκή Ένωση/Αναγνώριση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων
    email: srpq@ypepth.gr

  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου