Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Συμβολαιογράφος

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ

Περιγραφή Επαγγέλματος:

Συμβουλεύει και καθοδηγεί τους συναλλασόμενους πελάτες του, επισημοποιεί και νομιμοποιεί τις συναλλαγές. Συντάσσει και φυλάει διάφορα έγγραφα, όπως συμβόλαια αγοραπωλησιών, διαθήκες, δηλώσεις, ένορκες καταθέσεις και βεβαιώσεις, συστάσεις εταιρειών και άλλα αποδεικτικά στοιχεία των διάφορων δικαιοπραξιών. Οι δικαιπραξίες αυτές μπορεί να είναι υποχρεωτικές από το νόμο ή να γίνονται μετά από επιθυμία των πελατών. Διατηρεί τα αρχεία άλλων συμβολαιογράφων που έχουν αποχωρήσει από το επάγγελμα,γεγονός που μπορεί να του εξασφαλίζει πελάτες και υψηλές αμοιβές.


Συνθήκες Εργασίας:

Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου. Ο φόρτος εργασίας, ο βαθμός δυσκολίας των υποθέσεων, είναι τα στοιχεία που τελικά διαμορφώνουν τις πραγματικές συνθήκες εργασίας.
Συχνά μετακινείται, όταν χρειάζεται να πραγματοποιήσει επισκέψεις, είτε για να σχηματίσει προσωπική αντίληψη για ένα θέμα, είτε γιατί οι συμβαλλόμενοι αδυνατούν για διάφορους λόγους να παρευρεθούν στο γραφείο του.


Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:

Ο συμβολαιογράφος πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη, να διαθέτει υπομονή, ψυχραιμία και ευχέρεια στο γραπτό και προφορικό λόγο. Πρέπει να διακρίνεται για την εντιμότητα, την αμεροληψία και τη δυνατότητά του να εξηγεί με σαφήνεια στους συναλλασόμενους τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν, υπογράφοντας τα συντασσόμενα έγγραφα. Τέλος, απαιτείται να είναι μεθοδικός, οργανωτικός και οπωσδήποτε ευσυνείδητος, έντιμος και εχέμυθος.


Σπουδές:

Σπουδές παρέχονται στο Νομικό Τμήμα των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης καιΘράκης (Κομοτηνή), όπου η διάρκεια σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα. Βασική προϋπόθεση για να διοριστεί κάποιος συμβολαιογράφος είναι να έχει εργαστεί ως δικηγόρος ή δικαστικός λειτουργός για δύο χρόνια.


Επαγγελματικά Δικαιώματα:

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Συμβολαιογράφου ορίζονται ως εξής: Απαιτείται προηγούμενη άσκηση της δικηγορίας, όπως ορίζεται στον Δικηγόρο. Κατόπιν, όσοι ενδιαφέρονται για τον κλάδο συμμετέχουν σε σχετικό διαγωνισμό που προκηρύσσει σε ετήσια βάση το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την πλήρωση των κενών θέσεων, δεδομένου ότι το επάγγελμα είναι 'κλειστό' (πρέπει να έχει κενωθεί κάποια θέση για να γίνει ένας νέος διορισμός). Την άσκηση του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος ρυθμίζει ο Κώδικας Συμβολαιογράφων.


Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:

Μπορεί να εργαστεί ως δημόσιος λειτουργός, σε ορισμένη έδρα, ύστερα από εξετάσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του γραφείο. Οι προοπτικές του επαγγέλματος είναι αρνητικές. Οι θέσεις εργασίας είναι λίγες, γι' αυτό και η είσοδος νέων στο επάγγελμα είναι δύσκολη.


Πηγές Πληροφόρησης:



  • Νομική Σχολή Αθηνών: Ακαδημίας 45, 106 79 Αθήνα,
    τηλ.: 210/3688641-46, http://www.law.uoa.gr.
  • Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών
    Θεσσαλονίκης: Πανεπιστημιούπολη, 54006 Θεσσαλονίκη,
    τηλ.:2310/995251, 995262, 995268, http://www.auth.gr/law
  • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Νομικής:
    Παν. Τσαλδάρη 1, 69100 Κομοτηνή, τηλ.: 25310/25206, 24565,
    http://www.law.duth.gr
  • Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τηλ.: 210-3398131,2,3,4 3398271
  • Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθήνας, 106 78 Αθήνα,
    τηλ.: 210/3307450 και 3307460.
  • Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών -Πειραιώς: τηλ. 210-3837191.
  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου